Witam serdecznie.
Święta tuż tuż. W domach pojawiły się już pięknie przystrojone choinki, a także pachnące pierniki. Kompletujemy ostatnie prezenty oraz sprzątamy na błysk nasze domy i mieszkania. W przyszłym tygodniu zaczniemy wielkie przygotowania świątecznych przysmaków. I tak jak Polska długa i szeroka część potraw stawianych na wigilijnym stole może się między sobą różnić, w zależności od regionu i tradycji. Są jednak „klasyki”, które powinny być doskonale wszystkim znane.
Wiele rodzin w dalszym ciągu pielęgnuje tradycję przygotowywania 12 dań na Wigilię, chociaż dawniej twierdzono, że potraw powinna być nieparzysta liczba, czyli 13 i musiały być one postne.
Oto 12 potraw wigilijnych, które mają symbolizować płody ziemi, a uczestnicy kolacji, by zapewnić sobie szczęście przez cały nadchodzący rok, powinni skosztować każdego dania.
- Barszcz czerwony – najczęściej podawany z uszkami z farszem z kapusty kiszonej i grzybów lub samych grzybów. W niektórych domach zamiast uszek do tradycyjnego wigilijnego barszczu dodaje się biały groch oraz ziemniaki.
- Świąteczna zupa – w regionach południowych najczęściej jest to zupa grzybowa. Na północy przygotowuje się zupę rybną. Na Kresach zupę migdałową z dodatkiem cynamonu, rodzynek oraz ryżu.
- Śledzie – najpopularniejsze są te w śmietanie i oleju.
- Karp – pokrojony w dzwonka, panierowany i smażony. Może być również pieczony, duszony czy podawany na zimno w galarecie.
- Kutia – przygotowywana na bazie maku, pszenicy, bakalii oraz miodu. Podawana na zimno zaliczana jest do słodkich propozycji deserowych.
- Kapusta wigilijna z grochem lub grzybami – podgrzana kapusta kiszona doskonale komponuje się z grzybami leśnymi. Można spotkać się z przepisami uwzględniającymi wyłącznie dodatek grochu do kapusty.
- Kompot z suszu – dania podane podczas Wigilii tradycyjnie popija się kompotem z suszonych owoców. Ma on charakterystyczny i intensywny aromat oraz barwę.
- Pierogi – w różnych wariantach z dodatkiem grzybów, kaszy, soczewicy.
- Kluski z makiem – wstążki makaronowe z makiem oraz miodem.
- Piernik – podobnie jak pozostałe dwa ciasta, jeden z słodkich przysmaków świątecznych.
- Makowiec
- Sernik
A jaka jest symbolika tych potraw w staropolskiej tradycji?
- Ziarna zbóż oraz wypieki z mąki miały zapewnić pomyślność w nadchodzącym roku.
- Karp ma znaczenie religijne, przypomina o chrzcie, zmartwychwstaniu i nieśmiertelności.
- Śledzie – to post i wyczekiwanie.
- Kapusta symbolizowała życiodajną siłę.
- Grzyby – według wierzeń ludowych ułatwiały nawiązanie kontaktu ze światem zmarłych.
- Groch – chronił przed chorobami, w połączeniu z kapustą oznaczał urodzaj.
- Mak – był symbolem bogactwa i płodności.
- Kompot z suszu – gruszki miały zapewniać długowieczność, jabłka dawać miłość i zdrowie, a suszone śliwki odpędzały złe moce.
- Piernik symbolizował dobrobyt i kojarzył się z wyższym statusem społecznym.
Wigilijne potrawy to jedno, ale pamiętajmy o pięknym przystrojeniu stołu. I to w ferworze świątecznej pracy może być zadnie dla Was. Zadbajcie o dekorację, pamiętajcie z prostych rzeczy jak gałązka świerku, świeczka, serwetki można stworzyć prawdziwe cuda.
Po powrocie do bursy podzielcie się ze mną opowieściami o Waszych wigilijnych stolach, jak je udekorowaliście i która potrawa królowała w tym roku.
Pamiętajcie, podczas Świąt najważniejsze jest, by wspólnie spędzić ten wyjątkowy czas. Pyszne potrawy tylko umilą ten wieczór.
Życząc smacznego, ślę do Was świąteczne pozdrowienia.
Pani Magda