Cześć Wszystkim!
Moi drodzy na początku tygodnia proponuję zacząć od czegoś przyjemnego, czyli od jedzenia. W związku z tym przedstawię Wam przepisy na zdrowe, proste i pyszne śniadania.
Na pewno nieraz słyszeliście, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia.
Czy wiecie dlaczego?
Śniadanie:
- ma za zadanie dostarczyć nam energii na resztę dnia,
- spożywanie posiłku rano pobudzi nasz organizm do działania, a nawet przyspieszy jego metabolizm (info, dla tych którzy wybierają się na dietę…),
- jedzenie śniadania wpływa na lepszą zdolność uczenia, zapamiętywania oraz koncentracji (myślę, że to szczególnie cenna informacja dla Was),
- codzienna konsumpcja śniadania zapobiega powstawaniu licznych chorób, takich jak: cukrzyca typu 2 czy nadciśnienie tętnicze.
Pamiętaj!
Śniadanie musi być pożywne, lecz niekoniecznie obfite!
Oto kilka przepisów:
Jesienna owsianka
- płatki orkiszowe lub owsiane (50g)
- jabłko
- rodzynki, żurawina wg uznania
- cynamon
Płatki możecie ugotować na mleku bądź zalać gorącą wodą.
Muffinki z czerwonej fasoli – TAK! Warto spróbować
- czerwona fasola (puszka)
- 2 jaja
- 2 łyżki oleju (najlepiej kokosowy)
- ksylitol bądź cukier (2 łyżki)
- kakao (3-4 łyżki)
- soda oczyszczona (1 łyżeczka)
Wszystko miksujecie, wlewacie do foremek i pieczecie przez 40 min w temp. 180 stopni.
Zielony omlet
- jajka (2 szt.)
- szpinak, garść
- czosnek (1 ząbek)
- cebula według uznania
- szynka pokrojona w kostkę (15g)
- sól, pieprz
- olej
Na patelni podsmażacie szpinak z cebulą i czosnkiem, dodajecie szynkę, wlewacie roztrzepane jaja, doprawiacie do smaku i smażycie z dwóch stron.
Już wiecie, dlaczego śniadanie jest tak ważnym posiłkiem. Niech powyższe przepisy zmotywują Was do spożywania śniadań oraz odejścia od nudnych i spowszedniałych kanapek.
Smacznego życzy Pani Monika 😀
Tu znajdziecie ciekawe przepisy na pożywne i niekonwencjonalne śniadania:
https://hpba.pl/odzywianie/sniadania/
https://mamopracuj.pl/3-pomysly-na-smaczne-i-szybkie-sniadania-na-cieplo/