Zbli偶a si臋 maj贸wka. By膰 mo偶e niekt贸rzy z Was w przydomowym ogr贸dku rozpal膮 grilla. Nie zapominajcie o zielonych dodatkach do mi臋sa. Poni偶ej prezentuj臋 przepis na smaczn膮 i zdrow膮 sa艂atk臋, kt贸r膮 mo偶e przygotowa膰 ka偶dy z Was.
Sk艂adniki:
- Sa艂ata lodowa
- Filet z piersi z kurczaka 0,5kg
- Winogrono jasne lub ciemne
- Ser ple艣niowy
- Ser kanapkowy typu feta
- Pomidory (najlepiej koktajlowe)
- Pestki s艂onecznika: dwie 艂y偶ki
- Sos winegret (2 艂y偶ki octu winnego, 6 艂y偶ek oleju rzepakowego/oliwy z oliwek, 艂y偶eczka musztardy, szczypta soli, dwie szczypty pieprzu, 艂y偶eczka suszonego koperku)
Przygotowanie:
Ugotuj pier艣 z kurczaka w lekko osolonej wodzie. Jak ostygnie pokr贸j w kostk臋. Umyj sa艂at臋, r臋koma podziel na mniejsze cz臋艣ci. Kulki winogron i pomidory przetnij na p贸艂. Ser feta i ple艣niowy pokr贸j w kostk臋 i dodaj w ilo艣ci wed艂ug w艂asnych upodoba艅. Wszystkie sk艂adniki umie艣膰 w misce, dosyp pestki s艂onecznika. Skrop sa艂atk臋 sosem i lekko wymieszaj.
Przygotowywana sa艂atka wystarczy na porcje dla pi臋ciu os贸b.
Smacznego