Kochani życie należy sobie osłodzić. Piękna pogoda, kawa a do niej …hmm. Kto ma ochotę na zdrowe i pyszne owsiane ciasteczka? Przedstawiam najprostszy przepis na chrupiące ciastka owsiane. Ciasteczka pięknie pachną i są aromatyczne. Gorąco zachęcam do pieczenia, bowiem te ciasteczka owsiane szykuje się błyskawicznie. Pamiętaj, że ciastka owsiane możesz wzbogacić o ulubione bakalie np. orzechy i rodzynki.
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 20 ciastek
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych – 200 g
- pół kostki miękkiego masła – 100 g
- 4 łyżki cukru
- 2 średnie jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
W misce umieść mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier i płatki owsiane. Wbij dwa jajka i dodaj miękkie lub roztopione masło. Całość dobrze wymieszaj. “Ciasto” będzie bardzo gęste. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nabieraj porcję wielkości małego orzecha włoskiego. Formuj kulkę i spłaszczaj ją na papierze. Aby ciastka były równe, możesz się wspomóc okrągłą wykrawaczką. Odstępy nie muszą być duże. Ciastka nie rozlewają się na boki w trakcie pieczenia. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Czas – 15-20 minut, do zarumienienia ciastek.
Tak wyglądają moje ciasteczka smaczne i zdrowe.
Pozdrawiam i gorąco zachęcam do pieczenia