Witam wszystkich mieszkańców bursy!
Zagadnienie, które dzisiaj poruszę, będzie odnosiło się do naszego zdrowia. Jak sami dobrze rozumiecie, ten temat jest w dzisiejszych czasach wyjątkowo ważny.
Dlatego poniżej przedstawię Wam naturalne sposoby poprawiające odporność naszego organizmu.
Warzywa i owoce
Najprostszym ze sposobów na stymulowanie układu immunologicznego jest spożywanie (najlepiej surowych) warzyw i owoców. Szczególnie tych, które zawierają witaminę C i ß-karoten.
WARZYWA i OWOCE Z DUŻĄ ZAWARTOŚCIĄ WITAMINY C | WARZYWA i OWOCE BOGATE W ß-KAROTEN |
brukselka, chrzan, jarmuż, natka pietruszki, szpinak, kalafior i kalarepa, papryka czerwona, żółta i zielona | marchewka, natka pietruszki, jarmuż, szpinak, szczaw, szczypiorek, papryka czerwona |
porzeczki czarne, truskawki, poziomki, kiwi, cytryna, grejpfrut i pomarańcze | morele, melony, brzoskwinie i śliwki |
Ciekawostki!
Wiedzieliście, że żółta papryka dostarcza tyle witaminy C, co sok wyciśnięty z 16 cytryn!? A jedno kiwi pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C?
Kiszonki
Kiszonki to mój numer jeden w walce o zdrowie. Być może Wam kiszonki nie przypadły do gustu i nie jesteście ich fanami. Jednak chcę przekonać Was do ich spożywania. Oprócz tradycyjnych zakiszonych warzyw, jak kapusta czy ogórki moim faworytem jest zakwas z buraków.
Zakwas z buraków chroni przed toksynami oraz szkodliwymi bakteriami. Poprawia sprawność fizyczną oraz korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
Do zrobienia kiszonki z buraków potrzeba:
- buraków (1kg)
- czosnku (5 ząbków)
- dwóch liści laurowych
- czterech ziaren ziela angielskiego
- wody (1 litr)
- soli (1 łyżeczka)
- jednej łyżki soku z kiszonej kapusty bądź ogórków.
Wszystko łączycie i odstawiacie na ok. 7 dni. Następnie zakwas musicie przecedzić.
BOOM! Macie gotową do spożycia bombę witaminową! Zakwas wypijany na zimno smakuje wyśmienicie. Kiszonkę możecie przygotować dla najbliższych.
Napoje
Najbardziej powszechnym napojem, po który sięgamy by poprawić naszą odporność jest herbata z cytryną i miodem. Pamiętajcie, żeby cytryny i miodu nie dodawać do wrzątku, bo tracą swoje właściwości. Napój uzupełnijcie imbirem działającym m.in. antybakteryjnie.
Ponadto warto spróbować naparów z:
- czystka, który hamuje powstawanie i rozwój stanów zapalnych w organizmie,
- wiesiołka wpływającego na wzmocnienie naszej odporności poprzez regulowanie równowagi hormonalnej organizmu,
- bzu czarnego działającego przeciwwirusowo.
Podsumowując mam nadzieję, że zachęciłam Was do korzystania, jak i poszukiwania informacji na temat naturalnych sposobów poprawiających naszą odporność.
Nawiasem mówiąc znam jeszcze jeden fantastyczny patent na jej usprawnienie – to uśmiech! (naukowcy udowodnili, że osoby pozytywne rzadziej chorują).
Zatem już wiecie, co macie robić.
Powodzenia! Z uśmiechem na twarzy Pani Monika