Witajcie!
W dzisiejszym artykule przedstawimy Wam najbardziej znane potrawy z wybranych krajów europejskich. To, co? Ruszamy.
🇵🇱 Oczywiście wypada, żeby nasza kulinarna podróż rozpoczęła się w POLSCE. Wyobraźcie sobie, że odwiedza Was kolega z Norwegii i jest bardzo głodny. Ma ochotę na coś tradycyjnego. Co proponujecie?
Gdyby to był mój gość oczywiście serwuję… pierogi. Na pewno każdy z Was jadł pierogi i pewnie przyzna, że najlepsze robi babcia. Pierogi to potrawa staropolska. Można je przyrządzić z ciasta pszennego, makaronowego lub drożdżowego. Do najbardziej znanych rodzajów należą: pierogi ruskie, pierogi z grzybami i kapustą (moje ulubione), pierogi nadziewane mięsem lub w wersji na słodko. To, jak? Kto na jutrzejszy obiad przygotowuje pierogi? Smacznego!
🇩🇪 Czas na naszych sąsiadów. Przystanek: NIEMCY. Jakieś skojarzenia z tradycyjnym daniem? Może golonka z kapustą? BINGO! Kuchnia niemiecka jest dosyć tłusta i „ciężka”. Ma być dużo i sycąco. Królują w niej potrawy z ziemniaków, wspomnianej już kapusty i mięsa wieprzowego oraz różne kiełbasy, np.: Weisswurst – biała kiełbasa z cielęciny czy Frankfurterki – krótkie, cienkie kiełbaski z wieprzowiny. Można je bez problemu kupić w polskich sklepach. Zatem Guten Appetit!
🇨🇿 A teraz zatrzymujemy się w CZECHACH. Będąc tam musicie koniecznie spróbować knedliki. Wyróżniamy dwa rodzaje knedli: houskovýknedlík (z mąki) oraz bramborovýknedlík (z gotowanych ziemniaków). Mogą one być dodatkiem do mięs i sosów, jaki i stanowić pyszny deser, gdy nadziewane są owocami. Osobiście polecam Wam danie obiadowe: vepřo – knedlo – zelo, czyli pieczeń wieprzową z knedlikami bułczanymii gotowaną kapustą. Dobrouchuť!
🇭🇺 Jedziemy dalej. Przystanek: WĘGRY. Och, jak ja dziękuję Węgrom za ich leczo. Tradycyjne leczo węgierskie składa się z kiełbasy lub boczku, papryki, cebuli i pomidorów. Jest to danie jednogarnkowe. Można przyrządzić je bez mięsa dodając różnorodne warzywa np. cukinię, pieczarki, bakłażana itd. Na rozbudzenie Waszych kubków smakowych wrzucam zdjęcie leczo w moim wykonaniu. Życzcie mi jó étvágyat kívánunk.
🇮🇹 Podróżując po Europie nie da się nie polecić jednej z najbardziej znanych kuchni świata. WŁOCHY to kraj różnorodnych smaków. Makarony, ryże, pierożki, owoce morza, desery, kawa i pizza… Pizza to placek przyrządzony z ciasta drożdżowego (focaccia), z sosem pomidorowym posypany tartym serem np. mozzarella z dodatkiem ziół np. bazylii. Włoska pizza to mała ilość składników ale za to najlepszych: regionalnych i sezonowych. Jej sekret tkwi w cieście. Zero sosów NA pizze. Jej rodzajów jest sporo i na pewno każdy z Was ma swój ulubiony. Hmm… Na samą myśl aż robię się głodna. Może na dzisiejszą kolację zrobić pizze? Buon Appetito.
🇫🇷 Czas na FRANCJĘ. Czeka tam na nas wykwintny deser creme brulee. Przyrządza się go ze śmietanki, cukru i żółtek. Może być także podawany z laską wanilii, czekoladą bądź owocami. Prawdziwe niebo w „gębie”. Bon appétit!
🇪🇸 Naszą kulinarną podróż zakończymy w HISZPANII. Poczęstujemy się tam tradycyjnym hiszpańskim daniem paellą. Obecnie ma ona wiele odmian. Potrawa wywodzi się z Walencji, gdzie nosi nazwę paella valenciana. Przygotowuje się ją w specjalnej płytkiej patelni z dwoma uchwytami. Jej głównym składnikiem jest ryż, szafran, mięso królika, drobiu, ślimaki i różne warzywa. Zatem ¡buen provecho!
Podsumowując. Życzymy Wam samych pyszności!