Witam, Kochani Wielkanoc tuż, tuż i najwyższy czas zacząć już piec ciasta. Oczywiście na stole nie może zabraknąć Baby Wielkanocnej. Ten przepis jest niezawodny i niezastąpiony. Szybka do zrobienia, a do tego bardzo prosta babka wielkanocna, która długo zachowuje świeżość i smakuje cytrynowo.
Składniki na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka L
- 2 łyżeczki aromatu cytrynowego
- skórka otarta z 1 cytryny
Lukier i posypka:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- woda
- 100g żurawiny suszonej
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do powstania puszystej masy. Powoli wlewamy olej w kilku partiach. Dodajemy aromat i skórkę. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Babkę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 165 stopni przez około 1h, do suchego patyczka.
Jak zrobić lukier? Do cukru pudru wlewamy stopniowo po łyżce wody do uzyskania gęstego lukru. Polewamy nim babkę, posypujemy żurawiną. Pozostawiamy do zastygnięcia.
Kochani piszcie do nas i dzielcie się swoimi sprawdzonymi przepisami.
Życzę smacznego!!!