Kochani te święta będą słodkie były ciasteczka owsiane, baba wielkanocna nadszedł czas na babeczki marchewkowe. Zapraszam do pieczenia. Poniżej przepis na zdrowe, smaczne i szybko znikające muffinki.
Składniki:
- 250g mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 160g brązowego cukru (ew. biały 120-150g)
- 4 jajka
- 125ml oleju
- skórka i sok z limonki (ew. małej cytryny)
- 2 szklanki startej marchewki (ok 4-5 średnich marchewek)
Co i jak:
W misce wymieszaj sypkie składnik 250g mąki, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki sody, szczypta soli (do odmierzania łyżeczek używam miarek – 1 łyżeczka – 3g – 5ml). Do drugiej miski wsyp cukier, wbij jajka i mieszaj przez jakiś czas trzepaczką (można mikserem), aż powstanie jednolita masa. Dodaj olej i mieszać jeszcze chwilę. Połącz suche składniki z mokrymi (ja robię to łopatką silikonową, wszystko ładnie się łączy). Do powstałej masy dodać najpierw startą skórkę i sok z limonki, a następnie startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzej do 175 stopni, piec ok. 25 min.
Ja po 20 min zaczynam zaglądać, jak muffinki się mają i zdarza się, że wyciągam ja chwilę wcześniej. Zdecydowanie polecam sprawdzić drewnianym patyczkiem, jeśli wyjęty jest suchy można uznać muffinki za upieczone:)
Polecam, zarówno przepis jak i wypróbowanie silikonowych foremek.
Smacznego!!!